• ZVYKY NA LUCIU

          • Od Lucie do Vianoc, každá noc  má svoju moc. 

            Ľudové tradície v predvianočnom období mali vždy veľa podôb. Zvyky a obrady spojené so sviatkom svätej Lucie patria k tým najznámejším. Aj na našej škole tento zvyk udržiavame. Lucie navštívili všetky triedy 1.stupňa. Vymetali kúty, ponúkali cesnak a cibuľu, bielou farbou písali na okno meno Lucia.

             

          • VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE

          • Zdobenie medovníkov je krásna tvorivá činnosť. Mnohým sa zdobenie perníkov spája s Vianocami. Vôňa škorice, cukru a medu vyčarí tu pravú vianočnú atmosféru.  Klub dôchodcov  v našej obci nám napiekol chutné medovníky, ktoré naši žiaci  pod vedením vychovávateliek vyzdobili. Musíme skonštatovať, že to zvládli bravúrne a zase platilo heslo My sme šikovní, my to vieme 😊.

            Vyrábali sme aj vianočné ozdoby na  náš vianočný stromček , ktorý zdobí  chodbu  našej školy.

            .

          • Zvyky na Ondreja

          • Rok sa s rokom zišiel a my sme si opäť pripomenuli krásny zvyk.  

            Ondreju, Ondreju, na tebe olovo leju......takto rozprávali slobodné dievčatá, ktoré liali roztopené olovo cez ucho kľúča do vody. Podľa tvaru stuhnutej  olovenej masy sa dozvedeli o povolaní ich budúceho manžela. V tomto predvianočnom období si žiaci pod vedením pani vychovávateľky Valiky Lesičkovej v ŠKD pripomenuli tento nádherný zvyk a tradíciu.

             

        • Dištančné vzdelávanie žiakov 2. stupňa
          • Dištančné vzdelávanie žiakov 2. stupňa

            • Milí rodičia a žiaci!

              Rozhodnutím ministra školstva zo dňa 08.12.2021 sa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie pre žiakov 2. stupňa ZŠ v čase od 13.12.2021 do 17.12.2021. Rozvrh hodín k dištančnému vzdelávaniu je zverejnený cez edupage stránku školy.  Modul je prístupný len prihláseným užívateľom. Z obeda budú všetci žiaci odhlásení.

              https://www.minedu.sk/data/att/21379.pdf
          • DEŇ HLASNÉHO ČÍTANIA

          • Deti z 1. stupňa, ktoré sa učili prezenčne, sa 30.11 2021 vybrali do krajiny zaujímavých príbehov. Druháci prežívali príbeh pani Zimy, tretiaci čítali rozprávku O čarovnej Klárke štvrtáci sa vybrali do rozprávky s kocúrom v čižmách. Žiaci si overili svoju techniku hlasného čítania, schopnosť spolupráce, schopnosť odhadovať a rýchlo sa zorientovať v texte. Za bystrosť, chuť riešiť neľahké úlohy a skvelú disciplínu boli všetci odmenení príjemne stráveným predpoludním. ☺

          • DOMÁCE SAMOTESTY PRE CELÚ ŠKOLU!

          • Oznamujeme všetkým zákonným zástupcom, aby si prišli prevziať sadu testov   v dňoch 8. a 9. decembra 2021, t. j. stredu a štvrtok, v čase od 7,30 do 17,00 hodiny vo vestibule školy.  Upozorňujeme rodičov, že možný nástup do školy po vianočných prázdninách bude podmienený negatívnym výsledkom tohto antigénového samotestu!!!

            Tentokrát sú testy určené pre všetky deti našej školy ( aj pre tie, ktoré neboli nahlásené)

            Prevzatie testov po danom termíne nie je možné!

            ĎAKUJEME

          • TVORIVÉ DIELNE TRETIAKOV A ŠTVRTÁKOV

          • Za krátky čas máme Vianoce a tak sa žiaci našej školy stretli popoludní 30.11.2021, aby si niečo milé  vyrobili. Počas popoludnia sme vyrábali rôzne vianočné ozdoby, pozdravy, snehuliačikov, anjelov a sobíkov, ktorými sme potom ozdobili vianočný stromček. Keďže bolo Ondreja, tak sme sa spolu s p. vychovávateľkou Valikou Lesičkovou vrátili k tradícii. Dievčatá si skúsili vyliať olovo a zistili, akým ,,povolaním sa bude živiť ich budúci manžel“. Celé toto popoludnie nás sprevádzala pokojná atmosféra a čaro, ktoré sme spolu prežívali aj v tejto náročnej dobe. ☺

        • Koľko lásky sa zmestí do jednej krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do jednej krabice od topánok?

          • Na okná už mráz nám kreslí, Vianoce k nám pokoj vniesli.

            Pod stromčekom darček malý, nech Vám srdce šťastím žiari.

            Vianoce sú časom lásky, pokoja a rodiny. Niektorí ľudia však nemajú to šťastie a Štedrý večer netrávia so svojimi rodinami pri stromčeku, ale v zariadení pre seniorov. Práve preto sa aj naša škola zapojila do 4.ročníka projektu „KOĽKO LÁSKY“. Do krabičiek sme pre starkých pripravili: napr.: keksíky, čokoládu, slané tyčinky, krížovky, teplé ponožky a rukavice, mydlo, voňavku, pohľadnicu,... Podarilo sa nám prichystať a zabaliť celkovo 21 krabíc. Týmto by sme chceli poďakovať všetkým, ktorí sa ochotne zapojili a nezištne darovali mnoho lásky prostredníctvom krabičiek pre starkých. Naše veľké ďakujem patrí rodičom, žiakom, kolegom a kolegyniam zo zborovne a kuchyne. ĎAKUJEME.

            Veríme, že s našou pomocou prežijú babičky a deduškovia krásne Vianoce. 

                                                                                                                            ZŠ Spišský Štvrtok

        • OTVORENIE MULTIFUNKČNÉHO IHRISKA
          • OTVORENIE MULTIFUNKČNÉHO IHRISKA

          • 12.novembra 2021 sme v areáli našej ZŠ slávnostne otvorili nové multifunkčné ihrisko.
            Šport je najlepšou a doteraz ničím neprekonanou zdravou zmysluplnou aktivitou na trávenie voľného času. Tešíme sa, že sme mohli prostredníctvom zriaďovateľa obce otvoriť nové ihrisko, ktoré je pre nás všetkých výzvou vstať od počítačov a urobiť niečo pre svoje zdravie.
            Ihrisko je možné využívať pre väčšinu kolektívnych športov, ako sú futbal, volejbal, hádzaná, tenis. V období školského vyučovania, v čase od 8:00-15.00 hod., je prednostne vyhradené pre žiakov našej školy. V mimo vyučovacom čase bude  sprístupnené deťom s rodičmi, mládeži a dospelým, ktorí si budú chcieť zašportovať v zmysle prevádzkového poriadku a na základe rezervačného systému obce. 
            Verím, že ihrisko bude zmysluplne slúžiť na voľnočasové športové aktivity.

            Bližšie informácie k prevádzkovému poriadku a rezervačnému systému nájdete kliknutím na nasledujúci odkaz:

            https://www.spisskystvrtok.sk/aktualne/multifunkcne-ihrisko/

                                                                                                                            ĎAKUJEME!

        • OZNAM!
          • OZNAM!

          • Základná škola v Spišskom Štvrtku oznamuje zákonným zástupcom žiaka, ktorí boli zaregistrovaní na odber domácich antigénových testov, že tretiu sadu testov  si môžu prísť prevziať výlučne iba v dňoch

            10. a 11. novembra 2021, t.j. stredu a štvrtok v čase od 7,30 do 17,00 hodiny

             vo vestibule školy.

            Prevzatie testov po danom termíne už nebude možné!

        • ŽIADOSŤ
          • ŽIADOSŤ

          • Milí rodičia, žiadame Vás, aby ste v záujme zachovania bezpečnosti a zdravia Vašich detí plne rešpektovali dopravné značenie, ktoré ZAKAZUJE vjazdu áut na Školskú ulicu!

          • ÚCTA K STARŠÍM

          • Október patrí nielen jeseni v kolobehu prírody, ale aj jeseni v kolobehu ľudského života. Krásu dozrievania ľudského života si pripomenuli aj deti z ŠKD.

            Úcta by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna a nenásilná. Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám, mladším.

            Ako poďakovanie za všetko, čo ich starí rodičia naučili, čo im odovzdali a za ich veľkú lásku a obetavú prácu, deti z každého oddelenia svojim starým rodičom pripravili vlastnoručne vyrobené darčeky.

            Nezabudli ani na starších z Jednoty dôchodcov Spišský Štvrtok. V jedno októbrové popoludnie k nám do ŠKD zavítali milé babičky, ktoré sme obdarovali darčekmi a krásnymi básničkami. Opätovali nám to vľúdnymi úsmevmi a porozprávali nám zaujímavé príbehy zo svojho života, ktoré sme počúvali so zatajeným dychom.

            Ďakujeme im!

          • Čarovná jeseň

          • Jeseň je čarovné obdobie plné pestrých farieb, ktoré dokážu rozžiariť celé okolie. Rozmanité boli aj aktivity detí, ktoré nezaháľali a aj počas mesiaca október zmysluplne využívali čas, strávený v ŠKD. 

            Jesenné slniečko ich vyhnalo na vychádzky pestrofarebnou prírodou, počas ktorých relaxovali na čerstvom vzduchu, pozorovali zmeny v prírode a zbierali jesenné plody. Naopak, počas pochmúrnych jesenných dní, sa snažili bohatstvo jesene využívať pri výrobe nádherných prác, ktoré zdobia priestory našich oddelení.

          • ZBER PAPIERA

          • Ďakujeme všetkým, ktorí  sa  14. a 15. októbra 2021  zapojili do zberu starého papiera!

            Vyzbieralo sa 2029,45 kg.

            Umiestnenie žiakov:

            1. stupeň

            1. Melisa a Mirko Bajtoš       348,35 kg

            2. Simona Slaninová              96,90 kg

            3. Ela Rázgová                       92,75 kg

            4. Lukáš Breja                         91,15 kg

             

            2. stupeň

            1. Timea Hovančík                  346,70 kg

            2. Michal Janščák                   123,30 kg

            3. Sára Borská                        103,95 kg

            4. Karol Jankura                        52,65 kg

                                                                  p.uč. A. Palenčárová a p. uč. Katka Borská

             

             

             

        • OZNAM!!!
          • OZNAM!!!

          • Od 25.10.2021 prechádza okres Levoča do čiernej fázy. Podľa školského semaforu pri prezenčnej výučbe je potrebné predložiť tlačivo o bezpríznakovosti. Tlačivo je možné predložiť aj elektronicky cez Edupage.

            Ďakujeme!

            Vyhlasenie o bezpriznakovosti

          • OZNAM

          • Od 18.10.2021 prechádza okres Levoča do bordovej fázy. Podľa školského semaforu pri prezenčnej výučbe je potrebné predložiť tlačivo o bezpríznakovosti.Tlačivo je možné predložiť aj elektronicky cez Edupage..

            Ďakujeme!

            Vyhlasenie o bezpriznakovosti

          • Žiaci 6.T –Trpaslíci na geocachingu

          • Počas zemepisnej vychádzky na krúžku Hravá geografia sa žiaci 6.T oboznámili s geocachingom. Podarilo sa im objaviť 2 kešky – skrýše. Jednu objavili v Spišskom Štvrtku a druhú v Mečedelovciach, z čoho mali obrovskú radosť. Zároveň si obzreli slnečné kolektory, ktoré vyrábajú elektrinu zo Slnka a tým šetria prírodu. K príjemne strávenému popoludniu prispelo aj pekné počasie a chutná zmrzlina.

            PaedDr. A. Palenčárová

    • Kontakty

      • Základná Škola, Školská 255/6, Spišský Štvrtok
      • 053 45 98 224 kl. 14 - riaditeľka kl. 13 - zástupkyňa RŠ kl. 12 - ekonóm kl. 11 - zborovňa mobil: 0910 871 063 Školská jedáleň: 053 45 98 036
      • Školská 255/6, 053 14 Spišský Štvrtok 053 14 Spišský Štvrtok Slovakia
      • 37 87 39 20
      • 20 21 644 911
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje