• Vážení rodičia a milí žiaci,

          • na základe rozhodnutia ministra školstva a pandemickej situácie

            bude od 18.01.2021 do 22.01.2021

            pokračovať dištančné vyučovanie pre všetky ročníky základnej školy.

             

            Dištančné vyučovanie naďalej prebieha podľa upraveného rozvrhu pre prvý aj druhý stupeň základnej školy v súlade s usmerneniami MŠ SR. Za porozumenie ďakujeme.

            Mgr. Ľudmila Barlová, poverená riadením

        • Dištančné vzdelávanie pokračuje aj budúci týždeň
          • Dištančné vzdelávanie pokračuje aj budúci týždeň

          • Foto: TASR / Dátum: 14.01.2021

            Deti a žiaci sa od pondelka 18. 1. 2021 do škôl zatiaľ nevrátia. Vyplýva to z pretrvávajúcej epidemiologickej situácie. Pokračovať preto budú v dištančnom vzdelávaní v režime, ako doteraz. Návšteva materských škôl a školských klubov detí tak bude umožnená deťom rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, alebo pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu z povahy zamestnania pracovať formou homeoffice.

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR predstavilo pred pár týždňami Covid automat, ktorý obsahoval informácie o úrovni epidemiologickej situácie, za akej by bol možný návrat žiakov k prezenčnej výučbe. Podľa súčasných nepriaznivých dát však nie je možné naplniť plán, podľa ktorého by sa niektoré ročníky mohli vrátiť do tried už od budúceho pondelka, 18. januára 2021.

            „Napriek našej snahe vrátiť žiakov čím skôr do lavíc, to nebude na budúci týždeň možné. Situácia ohľadom Covid-19 je na celom Slovensku veľmi vážna. S odborníkmi sme preto tento plán prehodnotili a zhodli sme sa na tom, že najbezpečnejšie pre všetkých bude ešte chvíľu vydržať,“ uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling. Reagoval tak na základe diskusií s epidemiologickým tímom a ministrom zdravotníctva.

            Naďalej tak platí rozhodnutie ministra školstva z 8.1.2021, ktoré mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v školách a prevádzku istých školských zariadení okrem:

            1. materských škôl a špeciálnych materských škôl pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti, ak to prevádzkové podmienky umožňujú a rozhodne tak zriaďovateľ;
            2. školských klubov detí pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti, ak to prevádzkové podmienky umožňujú a rozhodne tak zriaďovateľ,
            3. školských internátov pre deti materských škôl podľa písmena a),
            4. zariadení školského stravovania, ak to prevádzkové podmienky umožňujú a rozhodne tak zriaďovateľ, pre deti
              1. materských škôl podľa písmena a),
              2. školských klubov detí podľa písmena b),
            5. špeciálnych výchovných zariadení.

            Plné znenie rozhodnutia si môžete prečítať tu.

            Situácia sa bude opätovne prehodnocovať na budúci týždeň. „V týždni od 18. 1. budeme opätovne informovať, ako bude vyučovanie vyzerať od ďalšieho pondelka, 25. januára,“ uzavrel minister školstva B. Gröhling.

        • INFORMÁCIE PRE RODIČOV
          • INFORMÁCIE PRE RODIČOV

          • Vážení rodičia, na základe odporúčania MŠVVaŠ zo 4.1.2021 a v súlade s Rozhodnutím ministra školstva SR z 5.1.2021 platí:

            • 11. 1. 2021 žiaci nenastúpia do školy,
            • od 11. 1. 2021 sa všetci žiaci základnej školy vzdelávajú dištančne, čiže na diaľku z domu,
            • žiaci sa budú vzdelávať podľa rozvrhu hodín, ktorý je zverejnený na webovej stránke školy,
            • testovanie žiakov 5. ročníka sa ruší,
            • testovanie žiakov 9. ročníka sa uskutoční v termíne 9. – 10. 6. 2021,
            • prijímacie skúšky na stredné školy sa budú konať 3. 5. 2021 a 10. 5. 2021,
            • talentové prijímacie skúšky sa uskutočnia v prvom termíne 5. 5. 2021.

            V závislosti od vývoja aktuálnej situácie sa plánuje:

            • od 18. 1. 2021 obnova vyučovacieho procesu pre 1. stupeň ZŠ,
            • rodič môže svoje dieťa ospravedlniť z vyučovania 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. V prípade potreby tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu.
            • 22. 1. – 24. 1. 2021  plošné testovanie,
            • od 25. 1. 2021 prezenčné vyučovanie všetkých žiakov.

            Všetky nové informácie budeme priebežne zverejňovať na stránkach našej školy.

            Ďakujeme Vám za porozumenie a spoluprácu.

            Mgr. Ľudmila Barlová, poverená riadením

             

          • Prajeme Vám

          • krásne Vianoce plné milých prekvapení.

            Nech v každom vianočnom balíčku nájdete

            veľa zdravia, aby ho bolo dosť pre každého,

            veľa šťastia, aby sme ho mohli prejaviť úsmevom bez rúška,

            veľa rodinnej pohody, aby sme sa do školy vrátili VŠETCI oddýchnutí a plní elánu.

          • NÁVRAT DO ŠKOLY 2021

          • Vážení rodičia, kolegyne a kolegovia,

            ďakujeme Vám za spoluprácu a vyjadrenie Vášho názoru prostredníctvom elektronického dotazníkového prieskumu v súvislosti s obnovením prezenčného vyučovania na ZŠ v 5. – 9. ročníku od 11.01.2021. Na základe Vašich vyjadrení konštatujeme, že 70% žiakov 5. - 9. ročníka má záujem po vianočných prázdninách nastúpiť na prezenčnú formu vzdelávania, čomu sa nesmierne tešíme. Na základe týchto výsledkov sme sa rozhodli pripraviť vlastné odberové miesto a následne s tým súvisiace ďalšie opatrenia.

            Na jeho zabezpečenie hľadáme zdravotníkov, ktorí by mali časový priestor a záujem testovať antigénovými testami zamestnancov, žiakov a rodičov našich žiakov.

            Stanovené podmienky pre zdravotníka sú:

            • lekár,
            • zdravotnícky pracovník,
            • zubný lekár,
            • sestra,
            • zdravotnícky záchranár,
            • praktická sestra,
            • profesionálny vojak, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie.

            Predpokladaný termín testovania je 7.-9. januára 2021 (bližšie v začiatkom januára).

            V prípade záujmu sa ozvite na riaditel.zsspistv@gmail.com alebo správou cez fb.

            Vopred Vám ďakujeme!

             

            Návrat do škôl 2021

            (výber z manuálu a usmernení)

            Materiál „Návrat do škôl 2021“ slúži na rýchlu orientáciu pri zabezpečovaní prezenčného vzdelávania v školách a prevádzky v školských zariadeniach pre žiakov podľa podmienok v zmysle rozhodnutí Pandemickej komisie vlády SR, Ústredného krízového štábu, vlády SR v uznesení, Úradu verejného zdravotníctva SR, rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu a podľa pravidiel COVID AUTOMATU vydaného Ministerstvom zdravotníctva SR s ohľadom na epidemiologickú situáciu COVID-19 na území Slovenskej republiky.

             Forma vzdelávania po vianočných prázdninách,

            t. j. od 11. januára 2021 pokračuje nasledovne:

            • materské školy vo všetkých stupňoch COVID AUTOMATU okrem IV. stupňa varovania pokračujú v prezenčnej forme bez obmedzení;
            • v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v II. stupni ostražitosti, potom v termíne od 11.1.2021 sa žiaci základných a stredných škôl v okrese vyučujú prezenčne bez obmedzení;
            • v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v I. stupni varovania, potom v termíne od 11.1.2021 sa žiaci v základnej škole v okrese vyučujú prezenčne bez obmedzení a žiaci strednej školy, okrem končiacich ročníkov, sa vyučujú dištančnou formou do absolvovania testovania;
            • v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v II. alebo III. stupni varovania, potom v termíne od 11. 1. 2021 sa žiaci v základnej škole vyučujú prezenčne na prvom stupni bez obmedzení a žiaci v špeciálnej škole bez obmedzení. Ďalej v základných školách a stredných školách sa vyučuje prezenčne bez obmedzení v malých skupinách (najviac päť žiakov) pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia + jeden učiteľ, ak podmienky neumožňujú žiakom prístup k dištančnému vzdelávaniu. Žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl, okrem žiakov v končiacich ročníkoch, sa vyučujú dištančnou formou do absolvovania testovania;
            • v prípade, ak sa okres, v ktorom sídli škola, nachádza v IV. stupni varovania, potom v termíne od 11.1.2021 sa v základnej škole vyučujú prezenčne len žiaci zákonných zástupcov „kritickej infraštruktúry“. Sú zatvorené aj materské školy, okrem tých, ktoré sa starajú o deti zákonných zástupcov „kritickej infraštruktúry,“ ostatné školy zotrvávajú v dištančnej forme vzdelávania.
            • Základné umelecké školy, Jazykové školy a Centrá voľného času po skončení vianočných prázdnin budú postupovať v zmysle ďalších rozhodnutí Pandemickej komisie vlády SR, Ústredného krízového štábu, vlády SR v uznesení, Úradu verejného zdravotníctva SR, následného rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu a podľa pravidiel COVID AUTOMATU.

            POZNÁMKA: Bez obmedzení sa myslí bez nutnosti testovania. Zástupca kritickej infraštruktúry sa myslí napr. zdravotný pracovník, policajt, vojak, hasič (viac nájdete v zákone č. 45/2011 Z. z. o kritickej infraštruktúre).

            Nutnosť, možnosti a spôsoby testovania budú žiakom, rodičom a zamestnancom školy a školských zariadení oznámené cez Edupage a na webovom sídle školy podľa aktuálnej situácie.

            Prosíme, sledujte aj počas vianočných prázdnin webové sídlo našej školy a fb.

            Za porozumenie ďakujeme

            Mgr. Ľudmila Barlová

            poverená riadením

             

            COVID AUTOMAT

            Predvídateľné opatrenia podľa rizika v školách a školských zariadeniach

            Regionálny semafor/COVID AUTOMAT (hraničné pásma okresov)

            * Okres sa smie líšiť vo svojom výslednom skóre o max. 1 úroveň smerom na dol od 14 dennej váženej incidencie.

        • VIANOČNÉ PRÁZDNINY
          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu rozhodnutím č. 2020/18259:4-A1810 zo dňa 11. decembra 2020 rozhodol o zmene termínu vianočných prázdnin, a to v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021.

            Znenie rozhodnutia nájdete tu.

        • Veľká vec sa podarila!Dvor základnej školy zdobí nový altánok.
          • Veľká vec sa podarila!Dvor základnej školy zdobí nový altánok.

          • Touto cestou chceme poďakovať za finančnú podporu Nadácii VÚBobci Spišský Štvrtok a OZ ZRPŠ pri ZŠ Spišský Štvrtok a všetkým, ktorí priložili ruku k dielu bez akéhokoľvek nároku na odmenu. Osobitne ďakujeme za osobný vklad piatim Jožkom - Hovančik, Greš, Janščák, Hricko, Ondirko, Davidovi Slaninovi, Branislavovi Bajtošovi, pánovi školníkovi Jánovi Gibalovi, pánovi učiteľovi Vladovi Žilkovi, Vladovi Borskému, ktorý tento projekt koordinoval, ich vzácnym polovičkám, že boli ochotné ukrojí rodine zo spoločne strávených chvíľ; rodičom našich žiakov a všetkým tým, ktorí akokoľvek pomohli pri práci s naším altánkom. 

            Veľká vďaka! Bez Vás by sme tento projekt nedotiahli do úspešného konca.

            Pevne dúfame, že altánok spestrí žiakom a učiteľom vyučovací proces a rovnako bude naplno využitý i pri voľnočasových aktivitách. Veríme, že sa naplní hlavná myšlienka, ktorá stála za vznikom tohto diela—užívajme si tento nový priestor na školskom dvore SPOLOČNE, spoločne ako obec - rodičia, starí rodičia, obyvatelia obce, žiaci a učitelia, mladí či starí; stretávajme sa v ňom; budujme si silnú komunitu; zapájajme sa do chodu školy; prepájajme generácie; udržujme naše tradície pri živote; odovzdávajme si životné múdrosti a búrajme predsudky. Nech nám k tomuto všetkému náš nový, spoločný, altánok dopomôže!

             

        • ČERVENÁ FÁZA
          • ČERVENÁ FÁZA

          • Milí rodičia!

            Od štvrtka 10.decembra 2020 prechádzame do červenej fázy, ktorá podľa manuálu MŠVVaŠ nastáva pri potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi alebo pracovníkmi školy. Po zvážení špecifík školy, rozhodol RÚVZ v Poprade o zatvorení prevádzky predbežne do 18. decembra 2020.

            Žiaci 1. až 4. ročníka prechádzajú na dištančné vzdelávanie podľa rozvrhu zverejneného na web-stránke školy. Žiaci 5. až 9. ročníka pokračujú vo vzdelávaní dištančne podľa platného rozvrhu.

            V tomto období Vám vzniká nárok na ošetrovné – starostlivosť o deti, ktoré si môžete uplatniť priamo na sociálnej poisťovni (tí, ktorí sú poistení – ako zamestnanec, SZČO, DNPO v zmysle platnej legislatívy). Bližšie informácie nájdete na stránke www.socpoist.sk (žiadosť o pandemické ošetrovné).

            Budeme spoločne veriť, že sa stretneme v pondelok 21. december 2020.

            Ľudmila Barlová, riaditeľka školy

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy v Spišskom Štvrtku v súlade s ustanovením § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje žiakom 1.- 4. triedy a žiakom 5. - 9. ročníka základnej školy z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia Covid-19

            dňa 9. decembra 2020

            riaditeľské voľno.

            K mimoriadnemu prerušeniu školského vyučovania sa pristupuje z preventívnych dôvodov.

            O priebehu vyučovania počas ďalších nasledujúcich dní Vás budeme informovať v priebehu zajtrajška, t.j. streda 9.12.2020. Prosím sledujte web-stránku školy, facebook školy a správy na EduPage.

            Ďakujeme za spoluprácu.

             

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia žiakov ročníkov 5 až 9, na základe Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, vydanej 4.12.2020, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k preukazovaniu sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 pred vstupom do priestorov škôl, sa na vás obraciame s prosbou o vyjadrenie názoru ohľadom vzdelávania vašich detí opäť v škole, počnúc dňom 8.1.2021.

            Z dôvodu, aby p. starosta stihol zabezpečiť na prvý januárový týždeň všetko potrebné k pretestovaniu rodičov a žiakov 2. stupňa, potrebujeme poznať vaše stanovisko.

            Vyplňte prosím dotazník do 11. 12. 2020. Dotazník nájdete na tomto liknu:

            https://www.survio.com/survey/d/O0Y8X5V9K6S9I5S5Y
             

            V týchto dňoch (od pondelka 7.12.2020) vyučovanie v škole pokračuje v nezmenenom režime až do odvolania.

            To znamená:

            1. stupeň - prezenčne (riadne vyučovanie),

            2. stupeň - dištančne (z domu),

            skupiny žiakov zo SZP - prezenčne po skupinách podľa určeného rozvrhu.

            Prosíme zákonných zástupcov, aby priebežne sledovali web-stránku školy, facebook školy, správy zasielané deťom cez EduPage, kde budú aktualizované informácie súvisiace s prezenčným vzdelávaním žiakov 5. až 9. ročníka a skupín žiakov so SZP.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            Ľudmila Barlová, riaditeľka školy

        • Celoslovenská súťaž – Všetkovedko
          • Celoslovenská súťaž – Všetkovedko

          • Dňa 1.12.2020 na našej škole prebehol súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími žiakmi – bojovali o titul Všetkovedko. Žiaci riešili úlohy zo všetkých oblastí, s ktorými sa doteraz stretli – prvouka, prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk, matematika, anglický jazyk, hudobná, výtvarná a informatická výchova. Napriek tomu, že sa s úlohami potrápili, súťaž sa im veľmi páčila.

            A ako dopadla?

            Výsledky sa dozvieme ešte pred Vianocami 21.12.2020. Veríme, že sa im darilo ☺

            foto

        • Pokyny k nástupu do školy od 10.11.2020
          • Pokyny k nástupu do školy od 10.11.2020

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom k aktuálnemu usmerneniu MŠVVaŠ žiadame všetkých rodičov žiakov prvého stupňa, ktorí nastúpia do školy v utorok (10.11.2020)  o vyplnenie „Vyhlásenia zákonného zástupcu o bezinfekčnosti“, ktoré ste prostredníctvom Vášho dieťaťa doslali domov, alebo je dostupné na stiahnutie na webovej stránke MŠVVaŠ alebo tu.

            Bez vyplnenia vyhlásenia o bezinfekčnosti nebude umožnené Vášmu synovi (dcére) nastúpiť do školy.

            Ďakujeme za pochopenie.

        • ŠKOLY A VÝSLEDKY TESTOVANIA
          • ŠKOLY A VÝSLEDKY TESTOVANIA

          • Na základe novej vyhlášky ÚVZ a uznesenia vlády tu dávam niekoľko odpovedí na otázky ohľadom výsledkov testov učiteľov či rodičov.

            ! Najprv jedna informácia: Ministerstvo školstva nerealizuje testovanie, neurčuje jeho podmienky, jeho organizáciu, podmienky domácej izolácie či povinnosti pri pozitívnom či negatívnom výsledku. Testovanie realizuje rezort obrany a jednotlivé špecifiká upravuje s rezortom zdravotníctva a s ÚVZ. Pri jednotlivých detailoch odporúčam obrátiť sa na nich a na ich dokumenty.

             

            Tu sú hlavné dokumenty, z ktorých vychádzame:

            Základné princípy:

            Pozitívny človek: Celá domácnosť ostáva v domácej izolácii 10 dní (rodič, dieťa, všetci bez výnimky, určuje to Vyhláška č. 15 ÚVZ)

            Negatívny človek: Nosí pri sebe potvrdenie, ktoré sa požaduje pri vstupe do prevádzky (či už vstupuje ako zamestnanec alebo cudzí človek, Vyhláška č. 16 ÚVZ)

            Netestovaný človek: Podľa Vyhlášky č. 16 ÚVZ tento človek nebude bez negatívneho testu pustený do zariadenia (okrem žiaka a dospelej osoby s výnimkou). Ak ide o rodiča bez testu, odporúčame mu, aby dieťa nedával do MŠ a aby na ZŠ využil ospravedlnenie na 5 za sebou idúcich vyučovacích dní, ktorými sú 10., 11., 12., 13. a 16. november. Následne 17. novembra nastúpi do školy a tým sa zároveň dodrží lehota 10 dní.

            Čiže:

            1. Ak má rodič̌ pozitívny test, celá domácnosť̌ musí́ ostať̌ v domácej izolácii v zmysle Vyhlášky č. 15 ÚVZ
            2. Ak má rodič̌ negatívny test, môže byť vpustený́ do objektu školy
            3. Ak rodič̌ nebol na teste, nemôže vstúpiť̌ do objektu školy. Rodičom vtedy odporúčame nedávať̌ dieťa do MŠ na dobu 10 kalendárnych dní a v prípade ZŠ ospravedlniť̌ žiaka z 5 vyučovacích dní idúcich po sebe (teda 10., 11., 12., 13. a  16. november)
            4. Ak učiteľ nebol na teste, nemôže vstúpiť do školy (Vyhláška č. 16 ÚVZ). V tomto prípade možno pracovať z domu, alebo dohodnúť sa na čerpaní dovolenky, náhradnom voľne či pracovnom voľne. Ak ide o zdravotné dôvody, je tu výnimka. Bližšie informácie v sú danej vyhláške.

            Podmienky fungovania škôl teda budú závisieť aj od výsledkov celoplošného testovania. Dúfam, že aj vďaka testovaniu sa budeme môcť čo najskôr vrátiť do škôl.

            Tieto informácie nájdete aj na webe ministerstva: https://www.minedu.sk/25544-sk/usmernenie-k-opatreniam-vyplyvajucim-z-druheho-kola-celoplosneho-testovania-spolocna-zodpovednost-8-11-2020-testovane-okresy/

            Branislav Gröhling, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR

          • Vážení rodičia žiakov II. stupňa ZŠ,

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva zo dňa 23.10.2020 (viď príloha) vám oznamujeme, že školská jedáleň nebude do odvolania poskytovať stravu pre vaše deti. Všetci žiaci II. stupňa, stravníci školskej jedálne, boli odhlásení zo stravovania z nasledujúcich dní. Za pochopenie ďakujeme.

             

            Mgr. Ľudmila Barlová

            riaditeľka školy

             

            Príloha: Rozhodnutie ministra

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia a žiaci.

            Od pondelka 26.10.2020 vyučovanie pre II. stupeň ZŠ bude prebiehať dištančnou formou.

            Vyučovanie je povinné a bude sa zaznamenávať aj dochádzka na online hodinách a známkovať sa budú dištančné zadania podľa pokynov vyučujúcich!

            Všetky ďalšie informácie budú zverejnené po tlačovej besede Ministra školstva SR.

            Sledujte webové sídlo našej školy, správy a informácie na EDUPAGE.

            Jesenné prázdniny pre všetkých žiakov základnej školy budú:

            30.10.2020 (piatok)

            02.11.2020 (pondelok)

            06.11. 2020 (piatok)

            09.11.2020 (pondelok)

        • Škola v prírode šk. rok 2019/2020
          • Škola v prírode šk. rok 2019/2020

          • V nádhernom a tichom horskom prostredí nad mestečkom Bojnice, sa v dňoch 28.9. – 2.10.2020 zúčastnili žiaci 3.H a 3.R dlho očakávanej „Školy v prírode.“ Po príchode do spomínaného prostredia sme sa ubytovali v hoteli Hlboké, kde už boli pre nás pripravené útulné izby. Po výbornom obede sme sa zoznámili s našimi animátormi Kysel a Jajom. Hneď sme sa vrhli na program, ktorý si pre nás pripravili. Rozdelili sme sa do tímov a vyrobili si vlajky, ktoré nás charakterizovali.

            Celý pobyt sme od rána do večera plnili množstvo úloh.  Začiatkom každého dňa bola ranná tanečná rozcvička, kde sme získali energiu na celý deň. Doobeda sme plnili učebný plán z matematiky a slovenského jazyka. Keďže nám počasie prialo a málo nám pršalo, väčšinu času sme trávili vonku. Nechýbala samozrejme aj turistická vychádzka na neďalekú vyhliadkovú vežu, na ktorej sme spoznávali okolie a vychutnávali si čaro prírody.

            Najobľúbenejší bol popoludňajší program, ktorý bol na vysokej profesionálnej úrovni a zároveň spĺňal  prvky motivačné, tvorivé, náučné a zábavné. Aktivity mali rôzne zameranie.  Medzi zábavné a pohybové hry patrili Živé čísla, Maxi drak, Ľudské človeče, Rómeo a Júlia, Vtáčie hniezda... Samozrejme sme si zahrali aj basketbal, futbal, frisby, ale aj rôzne naháňačky.

            Dni utekali veľmi rýchlo. Posledný večer nás čakalo vyhodnotenie družstiev a rozlúčková diskotéka s úžasnými animátormi. Všetci sme boli obdarovaní tričkom, šiltovkou, krásnym diplomom a náramkom.

            V piatok po ceste domov sme si ešte urobili výlet k Bojnickému zámku a navštívili sme zvieratká v ZOO.

            Poďakovanie za školu v prírode patrí pani učiteľkám Mgr. Lucii Hrušovskej, Mgr. Miriam Oravcovej a našej milej pani zdravotníčke Mgr. Ivete Grešovej, ktorá nám ošetrovala malé ranky, ku ktorým sme prišli pri rôznych súťažiach.

        • ZBER STARÝCH MOBILOV
          • ZBER STARÝCH MOBILOV

          • Základná škola Spišský Štvrtok v rámci projektu „RECYKLO HRY“ vyhlasuje zber starých nepotrebných mobilov.

            Ak máte doma mobil, ktorý už nepoužijete, môžete ho odovzdať na recykláciu do 30.októbra 2020.

            Zberné miesta pre staré mobily budú v základnej škole a vo vestibule obecného úradu, kde nájdete na to určené zberné nádoby.

            Za každý odovzdaný mobil získa naša škola 10 bodov v recyklačnej súťaži.

                                                         ĎAKUJEME!!!

        • Medzinárodný deň stromov - 20.10.2020
          • Medzinárodný deň stromov - 20.10.2020

          • Dnes si pripomíname Deň stromov...

             

            Deň stromov sa vo svete oslavuje od roku 1872, kedy s touto myšlienkou prišiel novinár J. Sterling Morton v USA. Každoročne pripadá na 20. októbra.

            Stromoví rekordéri

            Najstarší strom na svete nájdete v kalifornských Bielych horách (USA). Výskumníci určili jeho vek na úchvatných 5 060 rokov. Tým obral o dlhoročné prvenstvo svojho krajana, vyše 4 000-ročného Matuzalema.

            Na Slovensku síce nemáme takýchto rekordmanov, no 850 rokov je tiež úctyhodné číslo. Taký je údajný vek duba vo východoslovenskej obci Dubinné. Tento strom-deduško je tak starší ako okolitá dedina, stáročia sa pod ním konali súdy a bol aj akýmsi posvätným centrom obce. V roku 1995 do neho dokonca udrel blesk, napriek tomu dodnes stojí a žije.

            Naším ďalším známym stromom je Lipa kráľa Mateja na Bojnickom zámku, ktorá má viac než 700 rokov. Nezasadil ju Matej, ako by ste si to podľa jej mena mohli myslieť, no viedol pod ňou kráľovské snemovanie. Lipa meria 9 m a má obvod kmeňa 11 m. Od roku 1962 je vyhlásená za chránený prírodný výtvor.

            Dobrí škriatkovia prírody

            Stromy využívame na mnoho účelov: niektoré pestujeme kvôli ich plodom, iné slúžia ako okrasa v parkoch či záhradách.

            Taktiež majú úžasný vplyv na životné prostredie: efektívne čistia ovzdušie, obohacujú ho o kyslík a absorbujú škodlivé plyny. Narušujú „tepelné mapy“ veľkomiest, takže v letných horúčavách znižujú teplotu svojho okolia.

            Svojimi koreňmi dokážu zabrániť zosuvom a zvetrávaniu úrodnej pôdy. Majú dokonca aj liečivé účinky: viacero výskumov potvrdilo, že uvoľňujú úzkosť, znižujú agresivitu a zlepšujú stav hyperaktívnych detí.

            Dôležitý je aj ich hospodársky význam. Z dreva sa vyrába obrovská škála každodenne používaných predmetov: papier, rôzne obaly, korky, ale aj napríklad vosk na autá, kozmetika či farby. Drevo zastáva dôležitú úlohu v stavebníctve a nábytkárstve.

             

            Ako stromy komunikujú? Pozri si video...

    • Kontakty

      • Základná Škola, Školská 255/6, Spišský Štvrtok
      • 053 45 98 224 kl. 14 - riaditeľka kl. 13 - zástupkyňa RŠ kl. 12 - ekonóm kl. 11 - zborovňa mobil: 0910 871 063 Školská jedáleň: 053 45 98 036
      • Školská 255/6, 053 14 Spišský Štvrtok 053 14 Spišský Štvrtok Slovakia
      • 37 87 39 20
      • 20 21 644 911
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje