• OZNAM
          • OZNAM

          • ZÁPIS DETÍ DO 1.ROČNÍKA NA ŠKOLSKÝ ROK

            2022/2023

             

            Doklady posielané do školy elektronickou poštou nie je nutné podpisovať. Škola koná zápis priamo  so zákonnými zástupcami, za účelom overenia údajov dieťaťa,  zákonných zástupcov dieťaťa a tiež aj pre tých, ktorí nemajú možnosť prihlásiť svoje dieťa elektronicky.

            Zápis je v dńoch 20. a 21. 4. 2022 v čase od 13,00 do 17,00 hodiny.

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca. Podpísané splnomocnenie  predloží jeden zo zákonných zástupcov pri zápise dieťaťa.

             (príloha – splnomocnenie)

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť (prevziať) len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia splnomocnením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľke základnej školy 

            (príloha – splnomocnenie).

            Prílohu "SPLNOMOCNENIE" si môžu rodičia vyzdvihnúť priamo v MŠ v Spišskom Štvrtku, kde je priložený aj vzor k jeho vyplneniu.Prinesú ju so sebou  na zápis.

            V prípade otázok sa môžete informovať na tel. čísle  053/4598224  

                                                                                                                                                                Vedenie školy

          • DEŇ UČITEĽOV

          • 28. marec je jeden z výnimočných dní, kedy sa narodil Ján Amos Komenský – učiteľ národov. V tento deň si všetci pripomíname, aká zodpovedná, náročná a tvorivá je práca každého učiteľa. Nie je to ich zamestnanie, ale povolanie. Pri príležitosti dňa učiteľov si aj zástupcovia ZRPŠ uctili prácu našich učiteľov milým darčekom, ktorý nás všetkých potešil.

            ĎAKUJEME rodičom!

          • ŠKOLSKÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Nadšenci hovoreného slova na našej škole sa v utorok, 5. apríla 2022, stretli v popoludňajších hodinách, aby predniesli svoje texty a predstavili svoj talent.

            Školského kola súťaže Hviezdoslavov Kubín sa po dvoch rokoch odmlky zúčastnilo 16 žiakov 2. stupňa takmer vo vyrovnanom zastúpení poézie i prózy. Prednášajúci dali prostredníctvom svojej interpretácie na chvíľu ožiť svojim textom a všetci sme sa vďaka nim vybrali hneď na niekoľko výletov príbehmi fantázie. Príjemne strávené popoludnie bolo pre mnohých povzbudením a tiež dôkazom toho, že prekonaním strachu zo zlyhania si vedia splniť svoj malý veľký sen.

             

            Svoje by Vám o tom vedeli rozprávať naši výhercovia:

             

            Kategória POÉZIA

            1. miesto - Veronika Pagáčová (6.T)

            2. miesto - Amálka Slaninová (5.A)

            3. miesto - Henrieta Mirgová (6.T)

             

            Kategória PRÓZA

            1. miesto - Iveta Mirgová (7.B)

            2. miesto - Samuel Gibala (6.V)

            3. miesto - Michal Janščák (5.B) a Nikola Jozefčáková (7.A)

             

            Tešíme sa na stretnutie o rok. (ZP, AB a ZK)

          • VEĽKONOČNÉ TVORIVÉ DIELNE

          • Veľkonočné tvorivé dielne sa na našej škole uskutočnili 6. apríla 2022, kde si žiaci z 1. stupňa pripravovali  veľkonočné dekorácie z rôznych materiálov. Ozdoby, ktorými si spríjemnia blížiace sa sviatky jari, je možné vidieť vo vestibule školy. Atmosféra pri práci bola  nielen tvorivá, ale aj zábavná.

          • OZNAM

          • Základná škola v Spišskom Štvrtku oznamuje všetkým zákonným zástupcom, aby si prišli prevziať poslednú sadu testov  v dňoch 5. a 6. apríla 2022, t. j. utorok a streda, v čase od 7,30 do 17,00 hodiny vo vestibule školy.  Testy sú určené pre všetky deti našej školy.

            ĎAKUJEME

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO PRE ŽIAKOV 5.-8. ROČNÍKA ZŠ

          • Podľa § 150 ods. 5) zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov,, udeľujem dňa 6.4.2022 (streda) riaditeľské voľno pre žiakov 5.-8. ročníka z dôvodu organizačného zabezpečenia celoslovenského testovania „TESTOVANIE 9“.

                                                                                                                                   Mgr. Romana Bajtošová

                                                                                                                                            riaditeľka školy

        • Lyžiarsky výcvik šk. rok 2021/2022
          • Lyžiarsky výcvik šk. rok 2021/2022

          • V dňoch 16.3.2022 – 20.3.2022 sa žiaci 7.A a 7.B zúčastnili lyžiarskeho výcviku v lyžiarskom stredisku Vernár – Studničky. Celý kurz prebiehal podľa plánu a splnil svoj cieľ. Všetci naši „nelyžiari” sa zodpovedne učili, aby zvládli základné lyžiarske zručnosti a lyžiari sa v nich zdokonalili. Dni strávené na lyžiach priniesli očakávané výsledky, nezabudnuteľné zážitky, nové kamarátstva a upevnenie vzťahov v kolektíve. Bolo nám veľmi dobre vďaka krásnemu počasiu, milému prístupu zamestnancov strediska i výbornej strave v reštaurácii pod svahom. Radi by sme si takýto skvelý lyžiarsky výcvik zopakovali.

             Ďakujem pekne za veľkú snahu našich lyžiarov, ale hlavne ,,nelyžiarov“, ktorí mali veľkú chuť učiť sa a kolegom za ich skvele odvedenú prácu. ☺

        • SVETOVÝ DEŇ VODY
          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • 22. marec 2022  bol  samá voda.... Aj naša škola si pripomenula Svetový deň vody, ktorý bol prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením OSN v roku 1992 v Rio de Janeiro v Brazílii.

            Tohtoročnou témou Svetového dňa vody bola  „Podzemná voda“.   Preto sme pre žiakov našej školy pripravili ochutnávku viacerých druhov vôd. Ponúkli sme rôzne slovenské minerálky, pitnú vodu z vodovodu a vodu zo studne.

            Po príjemnom osviežení si mohol každý prezrieť expozíciu fliaš, ktorá zdobila naše priestory.

            A prečo máme piť čistú vodu?

            ·  75% mozgu tvorí voda

            ·  Reguluje telesnú teplotu

            ·  Pomáha premeniť jedlo na energiu

            ·  83% krvi, 75% svalstva, 22% kostí je voda

            ·  Odstraňuje jedovaté látky

            ·  Tlmí bolesť hlavy

            ·  Pomáha prenikaniu výživových látok a kyslíka do buniek

            ·  Znižuje riziko rakoviny

            ·  Omladzuje

            ·  Zlepšuje vytrvalosť počas tréningu

            ·  Znižuje únavu

            ·  Zlepšuje náladu

          • DEŇ VODY V ŠKD

          • Kvapká kvapka, len sa leje,

            kvapôčka sa na nás smeje.

            Poštekli nás na líčka,

            naša vzácna vodička.

            Aj keď padá z neba,

            chrániť nám ju treba.

             

            ...v utorok, 22. marca 2022 sme si pri príležitosti Svetového dňa vody vo všetkých oddeleniach nášho školského klubu pripomenuli nielen význam a ochranu tejto pre život nevyhnutnej kvapaliny, ale zrealizovali aj mnoho zaujímavých aktivít.

            V prvom oddelení ŠKD sa deti prostredníctvom príbehu o putovaní malej kvapky dozvedeli ako funguje kolobeh vody. Okrem toho sa naučili skladať poháre z papiera, ktorých funkčnosť hneď vyskúšali.

            „Kúzelné“ pokusy s vodou, pri ktorých sa v triede na chvíľu objavila dúha, či prípravu pozoruhodnej lávovej lampy si mali možnosť prakticky vyskúšať deti z druhého oddelenia.

            Najstaršie deti z tretieho oddelenia sa z pútavého rozprávania svojej pani vychovávateľky dozvedeli o vode mnoho zaujímavosti. Napríklad, vedeli ste, že človek prežije bez jedla viac ako mesiac, ale bez vody len 3 – 4 dni?

        • TESTOVANIE DEVIATAKOV
          • TESTOVANIE DEVIATAKOV

          • TESTOVANIE DEVIATAKOV T9

            • Testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl (T9-2022) sa v školskom roku 2021/2022
            •  uskutoční 6. apríla 2022 (streda) v riadnom termíne a 21. apríla 2022 (streda) v náhradnom termíne na všetkých základných školách Slovenskej republiky z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.
            •  Na testovaní sa zúčastnia žiaci 9. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so ŠVVP, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím
            • Za prípravu a metodické riadenie priebehu testovania zodpovedá Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (ďalej len "NÚCEM"). Za organizačné zabezpečenie testovania zodpovedá riaditeľ školy. Kontrolu objektivity testovania vykonajú zamestnanci Štátnej školskej inšpekcie (ďalej len "ŠŠI") a odborov školstva okresných úradov v sídle kraja (ďalej len "OŠ OÚ"). S cieľom zvýšiť objektivitu priebehu testovania riaditelia základných škôl na základe poverenia OŠ OÚ poveria úlohou externého dozoru pedagogických zamestnancov iných základných škôl, ktorí nemajú aprobáciu na testované predmety.
            • Základné informácie: 
            • VZOR! Odpoveďový hárok k testu zo SJL
            • VZOR! Kľúč správnych odpovedí k vzorovému inovovanému testu T9 zo SJL
            • VZOR! inovovaného testu T9 zo SJL
            • VZOR! Odpoveďový hárok k testu z MAT
            • VZOR! Kľúč správnych odpovedí k vzorovému inovovanému testu T9 z MAT
            • VZOR!  inovovaného testu T9 z MAT
          • OZNAM!!!

          • Milí rodičia, vyhlásenie o bezpríznakovosti už nie je potrebné posielať každý týždeň. Prosíme Vás, posielajte dané vyhlásenie po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov).

            ĎAKUJEME!!!

          • KARNEVAL V ŠKD

          • Ako každý rok, aj tento sme sa tešili na fašiangový karneval. V utorok, 1. marca 2022, zavítala do našich oddelení veselá nálada. Deti prišli prezlečené do množstva nádherných kostýmov rozprávkových bytostí, príšer, či zvieratiek.  V každom oddelení v ŠKD si deti užívali popoludnie predstavovaním masiek, súťažami, tancom . Pani kuchárky nám upiekli šišky a v treťom oddelení si okrem toho deti pochutnali aj na chutných mafinkách, ktorými nás prekvapila  mamička našej žiačky. Boli vynikajúce.

          • POSLEDNÉ FAŠIANGY

          • Dňa 1. marca 2022 sa celou školou niesla fašiangová nálada, ktorá začala  rozhlasovou reláciou :  ZVYKY  A  TRADÍCIE   v podaní dievčat z DFS Nezábudka.

            Fašiangy začínajú v polovičke zimy, po Novom roku – 6. Januára, na Deň troch kráľov. Končia sa 40 dní pred Veľkou nocou, lebo práve toľko trvá Veľký pôst.  Potom sa vraj zima končí a začína jar. Na Fašiangy sa veselí i hoduje na domácich hostinách, keď sa stretáva rodina s rodinou, známi so známymi. A hlavnou maškrtou sú papmušky, šišky. Ale poriadajú sa aj karnevaly. Všetci sa tešia, starí i mladí, chlapci i dievčatá sa prezliekajú za masky – maškary a veselo tancujú. Robia si zo seba žarty, všetko je dovolené, ba odpúšťajú sa i také bláznovstvá a fígle, aké by možno inokedy skončili hádkou či výpraskom. Ale na fašiangy sa každý chce zabávať a hodovať, urobiť si v brušku zásoby, lebo všetci vedia, že keď svitne krivá, popolcová alebo škaredá streda a pochová sa basa – pokropia ju pivom a odložia, začne sa Veľký pôst. Hodovaniu, zábave a tancu je koniec.

          • ČAROVNÝ SVET ROZPRÁVOK

          • Kde bolo, tam bolo, u piatakov sa nám zadarilo rozprávkovo.

            Na hodinách slovenčiny zašli do známej im krajiny.

            Do príbehov z detských čias.

            Tam, kde pozná to každý z nás.

             

            (5.B /8.3.2022, 5.A / 10.3.2022)

             

            Veru, žiaci oboch piatych tried preukázali skvelú znalosť zlatého fondu slovenských i svetových rozprávok. Starých, klasických, ľudových, ale aj tých aktuálnych, moderných.

            Prostredníctvom krátkych aktivít si v skupinách zmerali sily v prehľade hlavných hrdinov. Jednotlivým úryvkom textu z rozprávok priradili ich názvy a na záver sa popasovali s rekonštrukciou ilustrácie z rozprávky O Jankovi a Marienke rozstrihanej na spôsob puzzle takmer na tisíc kúskov. Pre naše pracovité tímy to bola správna výzva, ktorá nenechala žiadneho člena nečinného. A ak by ste sa v tej chvíli opýtali čarovného zrkadielka, kto je na svete najkrajší, určite by vám zobrazilo tváre vašich detí. Radosť a zápal, s akými pracovali, im tváričky nevídane rozjasnili. Ponúkame pár pohľadov na čarovnú atmosféru stretnutia.

          • DEŇ NEMECKÉHO JAZYKA

          • V týždni od 7. do 11.2.2022 prebiehal na našej ZŠ Deň nemeckého jazyka. Venovali sme sa téme Láska a komplimenty. Najprv sme sa zaoberali pojmovou mapou a vysvetlili sme si, čo znamenajú frázy Láska ide cez žalúdok, Byť v siedmom nebi, Láska na prvý pohľad, Mať motýle v bruchu,…Následne sme si vypočuli anglickú a nemeckú verziu piesne SHALLOW od Lady GAGA. Hľadali sme kľúčové slová a pokúsili sme sa o preklad piesne. Ďalšou aktivitou bola skupinová práca s tabletmi a online prekladačmi. Žiaci vyhľadávali cudzojazyčné výrazy pre slovo LÁSKA a ĽÚBIM ŤA. Podarilo sa im nájsť viac ako 50 prekladov. Hodiny hodnotím ako hravé, pútavé a inšpiratívne ( AB).

          •  Deň boja za mier

          • V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa 7.3.2022 uskutočnil v našej škole Deň boja za mier. Žiaci, učitelia i všetci pracovníci školy si pripli rôzne visačky symbolizujúce mier. Na triednických hodinách žiaci za pomoci učiteľov vyhotovovali origami holubice. V aktivitách, ktoré realizovali: Čo je domov ?, Kufor – Čo vziať, čo nechať ? sa žiaci mohli vcítiť do pocitov detí utekajúcich zo svojho domova pred vojnou a tým sa učiť empatii a solidarite.

          • Medzinárodný deň komplimentov 2022

          • Deň komplimentov vznikol v roku 1998 na základe iniciatívy dvoch Američaniek. V tento deň by mal každý vyjadriť kompliment aspoň piatim ľuďom, a tak vyzdvihnúť to, čo na osobe oceňuje.

            Nešetrite milými slovami! Komplimenty sú príjemnou súčasťou života každého z nás.

            Komplimenty radi dostávame a mnohí ich aj s obľubou rozdávame. Napriek tomu umenie chváliť nie je niektorým ľuďom prirodzené. Kompliment, ktorý dávame, by mal byť úprimný, nefalšovaný a dôveryhodný.

            Komplimenty sa netreba báť rozdávať i prijímať. Lebo niekedy ani len netušíme ako tieto slová, vyslovené úprimne, urobia niekomu deň krajším.

            14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných, vyznávame si lásku viac ako inokedy. Obdarúvame sa kvetmi, sladkosťami, či inými drobnosťami a stretávame sa na romantických miestach.

            Dnešná výzva:

            1. Vezmi si na chodbe srdiečko.

            2. Napíš odkaz pre obľúbeného žiaka, učiteľa, p. kuchárku, p. upratovačku, školníka...

            3. Srdiečko s menom ( triedou) vlož do Valentínskej krabice. Urob niekomu deň krajším.

            Minulý týždeň sme sa venovali aj týmto aktivitám.

            Ďakujem všetkým zúčastneným, ktorí urobili niekomu deň krajším ( AB).

        • DEŇ V MASKÁCH
          • DEŇ V MASKÁCH

          • Keď sa povie slovo karneval, každý si predstaví škrabošky, kostýmy, klobúky, čapice a iné doplnky. Je to jedna z najmilších akcií, na ktorú sa tešia všetci žiaci.

            1. marec bol dňom, keď sme sa prezliekli do svojich masiek. Deti si našli vzor svojej karnevalovej masky v rôznych rozprávkových postavičkách. Princezné či lesné víly , snehulienka, Cruella de Vil, postavička Harryho Pottera, policajti, vojaci, čerti, spidermani, kovboji, kúzelník a rôzne iné masky vyčarovali úsmev na tvárach nás všetkých. Viacero spidermanov a batmanov naháňalo zbojníkov, ako to už v rozprávkach býva. Dokonca ani učitelia nezaváhali a premenili sa na futbalistku, mexičanku, vešticu, pistáciu, vílu.  Každá maska zaujala a pritiahla našu pozornosť. Tešíme sa, že sa nám takú veselú akciu v tejto dobe podarilo zorganizovať a už teraz sa tešíme na budúcoročný ,, deň v maskách."

          • ORGANIZÁCIA DŇA 1.3.2022

          • Zajtra náš čaká deň v maskách.

            Žiaci I. stupňa končia 4. vyučovacou hodinou a žiaci II. stupňa končia 5. vyučovacou hodinou.

            Tešíme sa  :-)

    • Kontakty

      • Základná Škola, Školská 255/6, Spišský Štvrtok
      • 053 45 98 224 kl. 14 - riaditeľka kl. 13 - zástupkyňa RŠ kl. 12 - ekonóm kl. 11 - zborovňa mobil: 0910 871 063 Školská jedáleň: 053 45 98 036
      • Školská 255/6, 053 14 Spišský Štvrtok 053 14 Spišský Štvrtok Slovakia
      • 37 87 39 20
      • 20 21 644 911
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje